Kända TV-serier som har blivit spel

Många har nog suttit i soffan framför TV-serien man gillar allra mest och önskat att det var möjligt att hoppa in i seriens värld. När man följer en serie lär man till slut känna karaktärerna så väl att de känns som ens vänner – eller fiender. Som tur är finns det en lösning: TV-spel som är baserade på dessa serier.

Att kunna röra sig över olika plattformar är viktigt för underhållningsindustrins aktörer. Det räcker inte med att bara skapa en produkt för en marknad om man vill nå ut till så många som möjligt. Man behöver skapa för flera. En av dessa marknader är spelbranschen. Gamingvärlden mår strålande för tillfället och lockar miljontals människor varje dag.

Då är det inte särskilt konstigt att många TV-serier förvandlas till spel av olika former. Det finns brädspel baserade på Friends, who wants to be a millionaire casino som är baserat på frågesportprogrammet, och massor av mobilspel från alla möjliga TV-serier. Först och främst är det dock inom TV- och datorspel där serieadaptionerna har gjort störst succé i spelform.

Fantastiska spel som är baserade på TV-serier

Din favoritserie är som en lampa i mörkret – en ljuspunkt och en källa till trygghet. Tänk då om din serie – för det är ju din serie – gick att hoppa in och delta i? Helt plötsligt är du en av karaktärerna. Om det finns ett TV-spel baserat på din serie så är det bara att sätta i gång handkontrollen och kasta dig in. Nedan kan du läsa om några spännande spel som är baserade på TV-serier.

Who Wants to Be A Millionaire

Det klassiska frågsportsprogrammet Who Wants to Be A Millionaire, eller Vem vill bli miljonär, finns även som TV-spel. Spelet lanserades 2020 till Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X/S, Xbox One, PC och Mac och är en perfekt chans för dig att se hur bra du hade klarat dig i programmet. Du är bara 15 frågor från segern.

The Simpsons Hit & Run

Stanna vem du vill på gatan och fråga om han eller hon känner till The Simpsons och svaret kommer 99 gånger av 100 att vara ”ja”. Den tecknade serien om den knasiga familjen, med pappa Homer i spetsen, har varit en ständig faktor i TV-tablån ända sedan slutet av 80-talet. Programmet är inne på sin 34:e säsong och visar inga tecken på att sakta ner.

Därför är det inte särskilt märkligt att det har kommit flera spel baserade på The Simpsons. Störst succé av alla är troligen spelet The Simpsons Hit & Run, som lanserades 2003 till GameCube, PlayStation 2, Xbox och PC. Spelet liknar i mångt och mycket Grand Theft Auto-spelen, fast med TV-seriens humor och en sprudlande färgpalett. Gör Springfield till din personliga lekplats i den här kultklassikern.

Game of Thrones

Om The Simpsons är en av giganterna inom humorvärlden så är Game of Thrones den största jätten när det kommer till fantasyserier. Visst finns det andra stora serier inom genren, som The Witcher och The Rings of Power, men ingen är i närheten av hur populärt Game of Thrones var när det var som störst. Man har redan hunnit med att göra en uppföljare och flera väntas vara på väg.

Det har gjorts mängder av spel baserade på serien, från en uppsjö av mobilspel till de storydrivna Telltale-äventyren. 2012 gav man ut ett rollspel till PC, Playstation 3 och Xbox 360 som kort och gott hette just Game of Thrones. Handlingen tar plats under den första säsongen av TV-serien och du spelar som karaktärerna Alester Sarwyck och Mors Westford.

TV-spelet blev ingen rungande succé men samlade ändå åt sig en skara hängivna fans. Även om spelmekaniken ibland känns hackig, särskilt om man jämför med dagens spel, är det ändå värt att ge det ett försök. Vem säger inte ja till att få utforska Westeros?

Nickelodeon Kart Racers

Garfield och Odie, Jimmy Neutron, Svampbob Fyrkant och Patrik Sjöstjärna, Leonardo, Michelangelo, Donatello och Raphael. Dessa är bara några av de klassiska karaktärer som du kan spela som i Nickelodeon Kart Racers-serien. Spelserien har kommit i tre versioner – nu senaste Nickelodeon Kart Racers 3: Slime Speedway från 2022 – och är arkadracing av högsta kvalitet.

Om du växte upp med karaktärer som Svampbob eller Teenage Mutant Ninja Turtles är inte detta bara en källa till underhållning utan även en stor dos nostalgi. Nickelodeon Kart Racers 3: Slime Speedway liknar i mångt och mycket Mario Kart-spelen, med dess färggranna grafik och intensiva banor. Det är svårt att slå Mario Kart, men om du inte har ett Nintendo kan du ju inte spela det. Då är det här spelet ett strålande substitut, förutsatt att du har Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X/S eller en PC. Ge dig ut på banan och besegra både karaktärerna från din barndom och dina vänner i soffan.

The Walking Dead

Det är inte bara Game of Thrones som har fått ett eget Telltale-spel. Störst succé i spelformen kommer nämligen i form av gamingupplevelsen baserad på zombieserien The Walking Dead. Det är ett interaktivt drama där det är du som styr hur handlingen ska fortskrida. Detta gör du genom att fatta olika beslut som du ställs inför.

Telltale-spel liknar inte det du kanske är van vid när du tänker på TV-spel. Här handlar det inte om att trycka på rätt knappar vid rätt tillfälle i rätt ordning. The Walking Dead fokuserar mycket på dialog, där du pratar med karaktärer och alltid har flera val på vad du ska välja att säga. Vad du svarar på en fråga kan få konsekvenser längre fram i spelet vilket gör att upplevelsen förändras beroende på hur du går till väga.

The Walking Dead erbjuder endast möjlighet till singleplayer, men det betyder inte att du måste spela ensam. Du kan slå dig ner med vänner och familj och bestämma tillsammans vad er karaktär ska göra härnäst. Forma din eller er egen upplevelse och kämpa för att överleva zombiapokalypsen. The Walking Dead finns till PC, Mac, Playstation 3, Playstation 4, Playstation 5, Playstation Vita, Xbox 360, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch, Android och iOS. Överallt med andra ord.