Vilka kastruller och stekpannor passar till en induktionshäll?

Något som har kommit att bli allt mer trendigt, det är att satsa på en induktionshäll. De är både smarta och effektiva, men de kräver att du har rätt sorts köksutrustning för att det ska fungera. Du måste därför köpa grytor och stekpannor till induktionshäll. De du redan har hemma, sedan innan, det är inte säkert de funkar.

Så fungerar det med en induktionshäll

Om du upplever att det är små klickljud från din induktionshäll när du lagar mat, så beror det allt som oftast på att du inte har rätt typ av kastrull eller stekpanna. Induktionshällar fungerar genom att de har magnetspolar. Dessa skapar som en elektrisk ström i botten av kastrullen eller stekpannan. När denna ström genereras så uppstår värme som sprider sig till maten. För att det ska funka på rätt sätt så måste dina kastruller och stekpannor vara magnetiska.

Magnetiska kastruller och stekpannor

När man talar om kastruller och stekpannor som är magnetiska, så handlar det om deras botten. Resten av grytan eller stekpannan kan vara i vanliga material som aluminium eller rostfritt stål. När det gäller gjutjärn så är den magnetiskt i sig själv.

Du kan på ett enkelt sätt kolla de kastruller och stekpannor du har om de är magnetiska. Det helt enkelt genom att hålla en magnet mot botten. Dras magneten mot dess botten så fungerar den även på en induktionshäll

När du ska köpa induktionskastruller och stekpannor

När du ska handla hem nya kastruller och stekpannor för din induktionshäll, kolla då efter induktionssymbolen på förpackningen eller på undersidan av kastrullen/stekpannan. Denna symbol är en bra garanti för att stekpannan eller kastrullen är anpassad för användning på induktionshällar.

Se även till så att de kastruller du köper passar för storleken på din kokplatta. Är det en kastrull med en mindre kokningszon i botten så är det denna zon som måste anpassas för plattan på spisen.